Alle ins en outs over het bijhouden van een linkbuilding administratie

Linkbuilding is een vorm van Search Engine Optimization (SEO) waarbij je andere websites naar jouw pagina laat linken, zodat jij hoger in de Google rankings komt te staan. Deze online marketingstrategie is dus vrijwel gratis én heel effectief. Het is dus geen wonder dat hij zo populair is onder marketeers. Soms kan het door al die links echter lastig zijn om overzicht te bewaren. Gelukkig kan je je links eenvoudig structureren door een linkbuilding administratie bij te houden. Daarover lees je in dit blog meer.

Waarom zou je een linkbuilding administratie bijhouden?

Het eerste en tevens grootste voordeel van een linkbuilding administratie is al benoemd: het creëert overzicht. Alle informatie die je nodig hebt is geordend weergegeven, waardoor je makkelijker en sneller terug kan vinden waar je naar op zoek bent. Een bijkomend voordeel is dus dat je een stuk efficiënter werkt, waardoor je veel meer gedaan kan krijgen. 

Wat kan je allemaal bijhouden?

Het fijne van een linkbuilding administratie is dat je zelf kan bepalen welke informatie je er allemaal in bijhoudt. De één wil liever een compleet overzicht met veel informatie, maar dit kan al gauw minder overzicht geven. Daarom kan het zijn dat een ander juist only the essentials in zijn administratie bij wil houden. Het is dus aan jou om hier een middenweg in te vinden. In ieder geval is het aan te raden ten minste de URL en ankertekst bij te houden, met daarbij uiteraard de plek waar de link te vinden is. Daarnaast kan je er ook voor kiezen om de datum en de zogenaamde autoriteit erin te zetten. Ten slotte kan je desgewenst ook een kolom vrijlaten voor eventuele opmerkingen. 

Waar hou je het bij?

Ten slotte zal je nog de keuze moeten maken waar je je linkbuilding administratie in bij gaat houden. Een simpele en goedkope optie is in een spreadsheet programma. Het nadeel daarvan is echter dat je het overzicht al gauw kwijt raakt zodra er veel links in komen te staan. Maar wanneer je een goede tool voor je link administratie zoals baqlinq gebruikt, heb je hier geen last vast. Daarin is alles geordend weergegeven, zodat jij je werkzaamheden gestructureerd aan kan pakken. Daarnaast controleert een backlink administratie tool automatisch of een link niet verhuisd of verwijderd is, terwijl je dat bij een spreadsheet zelf handmatig na moet gaan. Zeg nou zelf: niemand zit er toch op wachten om om de zoveel tijd al zijn links één voor één te moeten checken?

Pascal