6 tips voor een snelle computer

Als je je computer goed onderhoudt, gaat deze ook langer mee. In dit artikel geven we je daarom een aantal tips die de levensduur van je computer verlengt.

Tip 1: vermijd te veel items in je opstartmenu

Zorg ervoor dat het aantal programma’s dat automatisch opgestart wordt niet te groot is. Wil je een programma gebruiken, dan kun je hiervoor het best zelf kiezen. Je computer moet deze niet ‘zomaar’ zelf gaan opstarten. De makkelijkste manier om precies die items te selecteren waarvan jij wil dat ze opgestart worden als je je computer aan zet, is via ‘systeemfiguratie’. Bij ‘systeemfiguratie’ kom je door in de zoekbalk van Windows ‘Msconfig’ in te typen. Je kunt nu de programma’s selecteren die je uitgeschakeld wil hebben. Schakel geen programma’s uit waarvan je niet precies weet wat ze doen.

Tip 2: verwijder software die niet meer gebruikt wordt

Het komt weleens voor dat je software op je computer installeert om een tijdje uit te proberen. Dit wil niet zeggen dat we die altijd blijven gebruiken. Deze software kun je weer van je computer verwijderen. Ga hiervoor naar het configuratiescherm van Windows en selecteer het tabje ‘Programma’s en onderdelen’. Let er wel op dat je alleen software verwijdert die je niet meer nodig hebt. Twijfel je of je bepaalde software wel echt kunt verwijderen? Laat die dan staan.

Tip 3: ruim regelmatig de harde schijf op

Je computer wordt er ook sneller van als je af en toe de harde schijf opruimt. Klik hiervoor met de rechterknop van je muis op het harde schijf-icoon. Er verschijnt nu een menu. In dat menu ga je naar ‘Eigenschappen’. Onder het tabje ‘Algemeen’ vind je vervolgens de knop ‘schijfopruiming’. Klik daarop en je computer doet de rest.

Tip 4: installeer alle eventuele updates

Het installeren van updates is iets dat automatisch gebeurt. Doet Windows dit echter op de achtergrond op het moment dat je aan je computer zit te werken, dan wordt deze er heel traag door. Je kunt dit voorkomen door alle eventuele updates zelf al te installeren.

Tip 5: houd je computer vrij van virussen

Wil je er zeker van zijn dat je computer lekker snel blijft werken? Zorg er dan voor dat je virusscanner te allen tijde up-to-date is. De virusscanner zelf moet er eentje zijn die eenvoudig en efficiënt is. Een virusscanner controleert je computer continu en automatisch op ‘bedreigingen’ en probeert op die manier te voorkomen dat je computer door een virus wordt besmet. Toch is het zeker niet onverstandig af en toe ook het hele systeem van je computer te laten scannen.

Tip 6: laat je harde schijf vervangen

De wat oudere computers zijn voorzien van relatief trage harde schijven: ‘HDD’s’. ‘HDD’s’ beïnvloeden de opstartsnelheid van je computer en de snelheid waarmee een bestand geopend wordt. De HDD laten vervangen door een modernere harde schijf (een SSD) zal je computer weer sneller maken. Wil je je harde schijf vervangen? Ga hiervoor dan langs bij een expert als PC reparatie Amsterdam.

Pascal